Bez sosu grzybowego… nie ma świąt
Materiał informacyjny
Sos grzybowy do pieczeni to obowiązkowy element świątecznego menu. Sos ten można też podawać z rybami pieczonymi lub przyrządzonymi na parze.
Składniki:
- 400 g mrożonych grzybów leśnych
- 200 g śmietany 18% Mlekovita
- 1 duża cebula
- 1 łyżka Masła Polskiego z Mlekovity
- pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Grzyby wyjmujemy dzień wcześniej z zamrażalnika, aby je rozmrozić. Wsypujemy je do szklanego naczynia i wstawiamy do lodówki.
- Następnego dnia przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i delikatnie podsmażamy na rozgrzanym maśle.
- Grzyby kroimy na dość drobne kawałki i dorzucamy na patelnię do cebuli. Po około 8–9 minutach doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy śmietanę, podgrzewamy przez minutę, cały czas mieszając.
- Na koniec do sosu dodajemy posiekany koperek.
Poznaj inne przepisy Mlekovity
Zapraszamy również do sieci sklepów MLEKOVITKA oraz do sklepu internetowego, gdzie szybko i wygodnie zamówisz produkty MLEKOVITY z dostawą do domu!