Bydgoscy restauratorzy już gotowi na otwarcie

Czytaj dalej
Fot. Tomasz Czachorowski
Marta Mikołajska

Bydgoscy restauratorzy już gotowi na otwarcie

Marta Mikołajska

W ramach kolejnego etapu odmrażania gospodarki od dziś gości mogą przyjmować m.in. restauracje. Jak restauratorzy przygotowali się na otwarcie? Sprawdziliśmy.

Zgodnie z wytycznymi, w lokalu może przebywać 1 osoba na 4 mkw. jego powierzchni. Między stolikami powinna być zachowana odległość 2 m lub 1 m – pod warunkiem, że stoliki będą dodatkowo oddzielone od siebie przegrodami o wys. przynajmniej 1 metra ponad blat. Konieczna jest także regularna dezynfekcja. Pracownicy lokalu muszą być zaopatrzeni w środki ochrony osobistej (rękawiczki, maseczki). Przy jednym stoliku może przebywać jedna osoba, poza rodzinami lub osobami mieszkającymi wspólnie. Wyjątkiem są stoliki, w których zamontowano przegrody.

Za metr kwadratowy zapłacą grosz

Z uwagi na trudną sytuację związaną z pandemią, prezydent miasta zdecydował się na preferencyjne stawki opłat dzierżaw dla prowadzących lokale gastronomiczne na terenie Bydgoszczy. Będą one obowiązywały do końca sezonu ogródków letnich.

Opłata za działalność ogródków letnich dla wszystkich dzierżawców wynosić będzie symboliczny 1 grosz za 1 mkw. za dzień.
Do tej opłaty z tytułu dzierżawy dodany zostanie podatek VAT
, płatny zgodnie z ogólnie obowiązującymi przepisami.

Pozostało jeszcze 67% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Marta Mikołajska

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.