Małgorzata Cetera-Bulka

Ciasto "Cudak"

Ciasto "Cudak"
Małgorzata Cetera-Bulka

Ciasto "Cudak" - z przepisów mojej mamy - jest proste do wykonania i cudownie pyszne.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki poznańskiej
jajko
10 dag margaryny (temperatura pokojowa)
7 dag miodu
1/2 opakowania proszku do pieczenia (ok. 2 łyżeczek)
1/2 szklanki śmietany
15 dag cukru pudru

Składniki na masę:
3 szklanki mleka
cukier wanilinowy
4 łyżki kaszy manny (grysik)
15 dag cukru pudru
25 dag margaryny (kostka, temperatura pokojowa)
konfitura z owoców (np. maliny, borówki, czarna porzeczka, agrest)

Przygotowanie:
Ciasto. Mąkę przesiać. Wbić jajko, dodać pozostałe składniki (margarynę wcześniej pokroić na mniejsze kawałki). Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto, aby masa była jednolita. Podzielić ciasto na trzy równe części. Każde z kawałków ciasta rozwałkować, wyłożyć na dużą blachę od tortownicy wcześniej posmarowaną margaryną. Przed wsadzeniem do piekarnika ponakłuwać całe ciasto widelcem. Piec po kolei w nagrzanym wcześniej piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze ok. 160-170 stopni (do momentu, aż ciasto się zarumieni na ciemny złoty kolor).

Masa. Zagotować mleko z cukrem wanilinowym i grysikiem. Gotować aż zgęstnieje ciągle mieszając, aby mleko się nie przypaliło. Dobrze wystudzić. W makutrze ucierać margarynę z cukrem pudrem, aż powstanie gładka masa. Do masy dodać wystudzony grysik i ucierać tak długo w makutrze, aż wszystkie elementy się dobrze połączą. Wystudzony placek ciasta posmarować konfiturą, na nią nałożyć połowę masy grysikowej, na to kolejny placek ciasta i pozostałą część masy. Całość przykryć ostatnim plackiem ciasta. Górę ciasta polukrować lub wykończyć galaretką owocową (galaretka wcześniej musi odpowiednio stężeć). Osobiście polecam wersję z galaretką. Przechowywać w lodówce. Pycha !

Małgorzata Cetera-Bulka

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.