Co specjaliści mówią o naszych posiłkach

Czytaj dalej
Fot. Istockphoto
Katarzyna Sklepik

Co specjaliści mówią o naszych posiłkach

Katarzyna Sklepik

Warzywa i jeszcze raz warzywa. Potem owoce, pieczywo i inne produkty mączne oraz nabiał. Do tego regularna aktywność fizyczna. Tak wygląda najnowsza piramida zdrowego żywienia.

Podstawę nowej piramidy zdrowego żywienia stanowi aktywność fizyczna, której wcześniej nie było w schemacie (na początku roku eksperci Instytutu Żywienia i Żywności opublikowali nową piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, której zasady zostały dostosowane do najnowszych badań Światowej Organizacji Zdrowia).

- Podczas wysiłku organizm produkuje wiele korzystnych dla zdrowia substancji oraz wpływa na poprawę przemiany materii, chroniąc organizm przed nadwagą czy otyłością. Aby utrzymać właściwy stan zdrowia, aktywność fizyczna musi być systematyczna i częsta. Stąd zalecana dawka dziennego wysiłku fizycznego to 30-45 minut. Nie oznacza to jednak, że każdego dnia wymagany jest ciężki trening. Wystarczy przejażdżka na rowerze, intensywny spacer czy wybór schodów zamiast windy, by utrzymać dobry stan zdrowia - mówi dietetyk Magdalena Truchel.

1-2 razy dziennie powinniśmy jeść owoce. Wa-rzywa powinny być spożywane znacznie częściej.

W nowej piramidzie żywieni awansowały owoce i warzywa (zajęły miejsce zaraz po aktywności fizycznej).
Okazje się, że są one najważniejszym składnikiem diety, ze względu na zawartość błonnika oraz wielu witamin i minerałów.
Według ekspertów, warzywa powinny być spożywane kilka razy dziennie - przy każdym posiłku - stanowiąc najlepiej 50 proc. całego dania. Owoce powinniśmy jeść 1-2 razy dziennie.

Co z produktami mącznymi? Co piąty Polak spożywa je kilka razy na dobę (pieczywo i produkty zbożowe). Raz dziennie sięga po nie 69 proc. z nas (Centrum Badania Opinii Społecznej). Oznacza to, że produkty mączne są bardzo „modne” w polskiej diecie.


350 kalorii można spalić podczas jednej sesji treningu wibracyjnego na specjalnej platformie

Czy to dobre? - Produkty zbożowe znalazły się na trzecim poziomie piramidy. Ich spożycie jest bardzo ważne w codziennej diecie. Wyroby mączne, w szczególności pełnoziarniste, nadal są podstawą dobrze zbilansowanego menu, możemy je spożywać trzy razy dziennie. Warto jednak zauważyć, że produkty z pełnego ziarna - takie jak chleb razowy, kasza gryczana czy wieloziarniste wrapy - zawierają o 80 procent więcej błonnika niż produkty przygotowane z białej mąki - komentuje Magdalena Truchel.

Ważne jest również spożycie nabiału: 2 szklanki mleka dziennie, można je zastąpić jogurtem, kefirem, serem.

Katarzyna Sklepik

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.