Dietetyk Martyna Onichimiuk: Warto uczyć dzieci, że dobre jedzenie zapobiega chorobom

Czytaj dalej
Fot. Wojciech Wojtkielewicz
Agata Sawczenko

Dietetyk Martyna Onichimiuk: Warto uczyć dzieci, że dobre jedzenie zapobiega chorobom

Agata Sawczenko

Rozmowa z Martyną Onichimiuk, dietetykiem w Białostockim Centrum Onkologii.

Marzec to miesiąc świadomości profilaktyki raka jelita grubego. Dużo w tym kontekście się mówi o zdrowym odżywianiu.

Jeśli chodzi o zdrowe odżywianie, mamy dosyć duże pomocy w postaci piramidy zdrowego żywienia. Wytyczne te przygotowane są z podziałem na dorosłych, dzieci, seniorów. W zdrowym odżywianiu najważniejsze jest dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych w postaci białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i minerałów. Wybieramy więc takie produkty, które będą pomagały w budowaniu naszego organizmu, w poprawieniu naszego stanu zdrowia.

Pozostało jeszcze 83% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Agata Sawczenko

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.