Małe „co nieco” do świątecznej kawy

Czytaj dalej
Materiał informacyjny

Małe „co nieco” do świątecznej kawy

Materiał informacyjny

Deser na bazie bitej śmietany, z malinami i czekoladowym musem skradnie serce każdego. Podane składniki pozwolą przygotować sześć porcji.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Maliny myjemy, zostawiamy na sicie do osuszenia, a następnie wykładamy na dno pucharków lub szklanek. Zostawiamy po dwie, trzy sztuki do dekoracji każdej porcji.
  2. Połowę dobrze schłodzonej śmietanki wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Trzeba bardzo uważać, by nie ubijać jej zbyt długo, bo powstanie masło. Ubitą śmietankę wykładamy na maliny ułożone wcześniej w pucharkach i całość wstawiamy do lodówki.
  3. W małym garnuszku zagotowujemy drugą część śmietanki, zestawiamy z palnika i dorzucamy połamaną czekoladę oraz masło. Gdy oba składniki roztopią się, całość miksujemy albo mieszamy łyżką tak długo, aż masa będzie jednolita. Tak powstały mus studzimy.
  4. Gdy mus czekoladowy ostygnie, wykładamy go do pucharków jako trzecią warstwę deseru, po malinach i bitej śmietanie.
  5. Całość dekorujemy pozostawionymi wcześniej malinami i listkami świeżej mięty.
  6. Desery wstawiamy do lodówki na godzinę. Trzeba jednak pamiętać, by pucharki wyjąć z lodówki na około 30 minut przed podaniem, by mus czekoladowy stał się nieco bardziej miękki.

Poznaj inne przepisy Mlekovity

Zapraszamy również do sieci sklepów MLEKOVITKA oraz do sklepu internetowego, gdzie szybko i wygodnie zamówisz produkty MLEKOVITY z dostawą do domu!

Materiał informacyjny

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.