Małe „co nieco” do świątecznej kawy
Materiał informacyjny
Deser na bazie bitej śmietany, z malinami i czekoladowym musem skradnie serce każdego. Podane składniki pozwolą przygotować sześć porcji.
Składniki:
- 250 ml śmietanki 30% tł. Mlekovita
- 150 g świeżych malin
- 2 łyżki cukru pudru
- tabliczka deserowej czekolady
- 1 łyżka Masła Polskiego z Mlekovity
- listki świeżej mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Maliny myjemy, zostawiamy na sicie do osuszenia, a następnie wykładamy na dno pucharków lub szklanek. Zostawiamy po dwie, trzy sztuki do dekoracji każdej porcji.
- Połowę dobrze schłodzonej śmietanki wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Trzeba bardzo uważać, by nie ubijać jej zbyt długo, bo powstanie masło. Ubitą śmietankę wykładamy na maliny ułożone wcześniej w pucharkach i całość wstawiamy do lodówki.
- W małym garnuszku zagotowujemy drugą część śmietanki, zestawiamy z palnika i dorzucamy połamaną czekoladę oraz masło. Gdy oba składniki roztopią się, całość miksujemy albo mieszamy łyżką tak długo, aż masa będzie jednolita. Tak powstały mus studzimy.
- Gdy mus czekoladowy ostygnie, wykładamy go do pucharków jako trzecią warstwę deseru, po malinach i bitej śmietanie.
- Całość dekorujemy pozostawionymi wcześniej malinami i listkami świeżej mięty.
- Desery wstawiamy do lodówki na godzinę. Trzeba jednak pamiętać, by pucharki wyjąć z lodówki na około 30 minut przed podaniem, by mus czekoladowy stał się nieco bardziej miękki.
Poznaj inne przepisy Mlekovity
Zapraszamy również do sieci sklepów MLEKOVITKA oraz do sklepu internetowego, gdzie szybko i wygodnie zamówisz produkty MLEKOVITY z dostawą do domu!