Miodowe fantazje

Czytaj dalej
Fot. Andrzej Banas
Anna Starmach

Miodowe fantazje

Anna Starmach

W co warto zaopatrzyć się na zimę? W miód! Doskonały w smaku, zdrowy i dający duże pole do popisu w kuchni! Mój ulubiony to spadziowy, choć akacjowy i lipowy o nieco łagodniejszym smaku świetnie sprawdzają się w połączeniu ze słodkościami!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Ruloniki z miodem i orzechami

Składniki: 100 g orzechów laskowych, 100 g orzechów nerkowca, 100 g roztopionego masła, 100 g orzechów włoskich, 100 ml miodu, 4 łyżki brązowego cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 0,5 łyżeczki cynamonu, ciasto filo (około 8-10 arkuszy)
Przygotowanie: Orzechy pokrój lub zmiel za pomocą blendera. Arkusz ciasta filo posmaruj masłem, przykryj kolejnym arkuszem, posmaruj masłem, czynność powtarzaj. Ostatni arkusz posmaruj masłem i posyp orzechami i 2 łyżkami cukru. Ciasto przekrój w poprzek na połowę, a następnie zwijaj z niego małe ruloniki. Ciastka wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu polej je syropem. Aby go przygotować, w małym garnku podgrzej miód, cukier (2 łyżki), cynamon i cukier waniliowy. Składniki powinny idealnie się połączyć.

Bułeczki drożdżowe z miodem

Składniki: 500 g mąki, 80 g rozpuszczonego masła, 80 ml miodu, 50 ml ciepłego mleka, 14 g suchych drożdży, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 jajka, 1 łyżka cukru, 1 żółtko, 0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie: Drożdże wymieszaj z odrobiną mleka. W dużej misce wymieszaj mleko, drożdże, miód, dodaj jajka i żółtko, cynamon, cukier waniliowy, powoli dodawaj masło i mąkę. Ciasto wyrabiaj, aż zacznie odklejać się od dłoni (możesz użyć robota kuchennego). Z wyrobionego ciasta lep małe bułeczki i układaj je na blasze do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia, a gdy podwoją swą objętość, wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 20-25 minut

Zapiekane jabłka

Składniki: 4 łyżki płatków migdałowych, 4 łyżki konfitury malinowej, 4 jabłka, 3 łyżki miodu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 0,5 szklanki czerwonego wina, 0,5 łyżeczki cynamonu, garść rodzynek
Przygotowanie: W małym garnku podgrzej wino, dodaj rodzynki, cynamon, cukier waniliowy i zwykły cukier. Gdy wino odparuje, a rodzynki napęcznieją, ściągnij garnek z ognia, dodaj miód, migdały i konfiturę malinową. Od jabłek odkrój czubek, wydrąż środek. Owoce nafaszeruj. Jabłka przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 45 minut.

Anna Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.