Noworoczne śniadanie dla maluchów, czyli „pankejki” na wypasie

Czytaj dalej
Materiał informacyjny

Noworoczne śniadanie dla maluchów, czyli „pankejki” na wypasie

Materiał informacyjny

Składniki:

Sposób wykonania:

  1. Masło rozpuszczamy w małym rondelku i czekamy, aż przestygnie.
  2. Surowe jajka – żółtka wraz z białkami – umieszczamy w misce i roztrzepujemy ręcznie lub za pomocą miksera, dolewając sukcesywnie mleko.
  3. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli, a po uzyskaniu jednolitej masy łączymy ją z rozpuszczonym, chłodnym masłem.
  4. Surowe ciasto odstawiamy na 15 minut, by odpoczęło.
  5. Pankejki smażymy na suchej patelni teflonowej, na średniej mocy palnika, ponieważ w czasie smażenia pankejki muszą mieć czas, by nieco wyrosnąć. Gdy ich grubość się podwoi, przewracamy je na drugą stronę.
  6. Najczęściej gorące pankejki układamy w stosik i dekorujemy ulubionymi dodatkami. Dzieciom można je podawać pojedynczo, ale warto pozwolić im samodzielnie dobierać owoce, syropy i konfitury.

Poznaj inne przepisy Mlekovity

Zapraszamy również do sieci sklepów MLEKOVITKA oraz do sklepu internetowego, gdzie szybko i wygodnie zamówisz produkty MLEKOVITY z dostawą do domu!

Materiał informacyjny

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.