Noworoczny, a jednak tradycyjny sernik z bakaliami
Materiał informacyjny
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowgo Hanusi od Mlekovity
- 200 g masła polskiego Mlekovita
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 5 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubione bakalie – rodzynki, suszona żurawina, figi, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa do wyboru
- opcjonalnie aromat waniliowy lub rumowy, cukier puder i cytryna
Wykonanie:
- Wyjęte wcześniej z lodówki masło ucieramy z cukrem, żółtkami i ewentualnie z wybranym aromatem. Można to zrobić ręcznie lub używając miksera.
- Gdy masa będzie jednolita dodajemy kaszę mannę, skrobię oraz proszek do pieczenia, a po chwili, gdy masa ponownie będzie gładka, dodajemy delikatny twaróg sernikowy Hanusi i bakalie.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy twarogowej, całość delikatnie mieszając łyżką.
- Masę przekładamy do okrągłej formy o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy sernik i pieczemy go około godzinę. Po upieczeniu studzimy ciasto w wyłączonym, uchylonym piekarniku.
- Wierzch można udekorować cukrem pudrem lub tradycyjnym lukrem wykonanym z cukru pudru i soku cytryny.
Poznaj inne przepisy Mlekovity
Zapraszamy również do sieci sklepów MLEKOVITKA oraz do sklepu internetowego, gdzie szybko i wygodnie zamówisz produkty MLEKOVITY z dostawą do domu!