Potrawy z wołowiny - przepisy

Czytaj dalej
Fot. istockphoto
red.

Potrawy z wołowiny - przepisy

red.

Przepisy na potrawy z wołowiny.

Stek wołowy tri-tip z czterema ziarnami

Dla wielbicieli ostrych smaków przepis na soczystą wołowinę obtoczoną w kolorowym pieprzu.
Składniki:
Potrzebne

Marynata

ZIARNA

SOS

Trójkątny stek wołowy to część z udźca, nazywany też tri-tip. Świetnie nadaje się do grillowania, ale może być też przyrządzany w piekarniku jako pieczeń. Jest tańszy niż inne części wołowiny. Warto zapytać o niego u rzeźnika.

Sposób wykonania
Oczyszczone mięso płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy w naczyniu ceramicznym.
W moździerzu ucieramy obrane ząbki czosnku na gładką masę, dodajemy oliwę z oliwek i sól. Wszystko mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Mieszanką nacieramy mięso i odstawiamy na godzinę do odstania. Ucieramy ziarna pieprzu na grubo. Możemy użyć moździerza, a także blendera lub młynka.

Dokładnie i z każdej strony obsypujemy stek pokruszonym pieprzem: nie może zostać nam żadnej wolnej od pieprzu przestrzeni. Podkładamy pod mięso kratkę, by spód miał dostęp do powietrza.
Wstawiamy do lodówki na 24 godziny bez przykrycia. Mięso skurczy się podczas tego procesu. Po tym czasie wyciągamy naczynie z lodówki i odstawiamy na godzinę, by mięso ogrzało się do temperatury pokojowej.
Na patelni z metalowym uchwytem (której nie zniszczymy, wkładając ją do piekarnika) rozpuszczamy 4 łyżki masła. Oprószamy mięso obficie solą morską i przerzucamy na patelnię. Smażymy przez minutę na każdej stronie, przy drugim obróceniu wyłączając ogień.

Patelnię wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy przez 15 minut. Obracamy mięso na drugą stronę i ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Mięso powinno „odpocząć” na desce około 20 minut przed pokrojeniem go. Czekamy też, aż patelnia ostygnie, i ustawiamy ją ponownie na średnim ogniu, by przygotować sos.

Dodajemy mąkę do soków z pieczeni i masła. Smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Potem dodajemy przygotowany wcześniej bulion. Doprowadzamy płyn do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i redukujemy objętość sosu do momentu, w którym otrzyma on odpowiednią gęstość. Doprawiamy go pieprzem cayenne, solą i octem.

Marynowana polędwica
na dywanie z kaszy gryczanej

Składniki:

Wykonanie:
Polędwicę pociąć na plastry, naciąć w nich kieszenie, w które następnie należy włożyć marchew. Zalać bulionem rozrobionym z przecierem pomidorowym, dodać podsmażoną wcześniej cebulę i wymienione przyprawy (po szczypcie). Bez soli! Całość piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. 15 minut przed otwarciem pokrywy, przewracać mięso na drugą stronę. Po wyjęciu podawać na talerzu z ugotowaną kaszą.
Marta Jura i Grzegorz Ozimkiewicz

Gulasz z lubuskim piwem

Składniki:

Do zagęszczenia 1-2 kromki razowego chleba.

Wykonanie:
Obsmażyć w oleju pokrojone w kostkę mięso aż do zarumienienia, usmażyć pokrojoną wcześniej cebulę, por oraz zgnieciony czosnek. Przełożyć mięso i warzywa do szybkowaru, dodać pomidory, piwo i przyprawy. Gotować w szybkowarze 30 minut, po 10 minutach, dodać pokrojoną marchew i dusić wszystko pod przykryciem. Do zagęszczenia dodać kromkę razowego chleba.
Aneta Adamczyk i Agnieszka Garbacz

Rostbef pieczony bez kości

Składniki:

Sposób wykonania:
Mięso oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Przygotowujemy z pozostałych składników marynatę, w której zanurzamy rostbef i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Potem przesmażamy mięso na patelni – 2 minuty na każdej stronie. Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni. Pieczeń przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 40 – 60 minut, w zależności od grubości mięsa. Po upieczeniu odstawiamy na 15 minut i dopiero potem kroimy. Na zimno nadaje się do kanapek.

red.

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.