Świąteczne andruty z kajmakiem
Materiał informacyjny
Składniki:
- 250 g klasycznych wafli andrutów – mogą być te tradycyjne lub bezglutenowe
- 350 g masy krówkowej klasycznej kajmak od Mlekovity
- 250 ml śmietanki 30% tł. Mlekovita
- 150 g czekolady deserowej
Sposób przygotowania:
- Na papierze do pieczenia układamy pierwszy wafel i smarujemy masą kajmakową. Następnie układamy jeszcze trzy takie warstwy.
- Całość zawijamy w papier do pieczenia i przyciskamy drewnianą deską kuchenną.
- Mniej więcej po godzinie wafle będą dość dobrze sklejone i wówczas całość wkładamy do lodówki, by krem dobrze stężał.
- Teraz pora na przygotowanie polewy czekoladowej. W tym celu w małym rondelku podgrzewamy śmietankę 30% tł., ale nie gotujemy jej. Gdy będzie gorąca, zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy do niej połamaną czekoladę. Potem cierpliwie czekamy, aż czekolada się rozpuści i mieszamy całość delikatnie aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gdy polewa przestygnie, wyjmujemy z lodówki andruty, kroimy ostrym nożem na wygodne porcje i każdą z nich zanurzamy w polewie lub smarujemy tylko górę.
- Andruty w polewie wykładamy na cukierniczą kratkę i czekamy, by polewa zastygła.
Poznaj inne przepisy Mlekovity
Zapraszamy również do sieci sklepów MLEKOVITKA oraz do sklepu internetowego, gdzie szybko i wygodnie zamówisz produkty MLEKOVITY z dostawą do domu!