Sylwestrowy tort kawowy dla opornych
Składniki:
Biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej typu 500
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 500 g Mascarpone Kuchmistrza Mlekovita
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 6–7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
Inne składniki:
- 1 dżem z czarnej porzeczki
- ½ tabliczki czekolady deserowej do dekoracji
- czarna herbata
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Jajka rozbić delikatnie i oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy cukier, wsypując go według zasady: jedna łyżka – minuta ubijania. Gdy piana stanie się błyszcząca, dodajemy żółtka i mieszamy całość mikserem, ale przy najniższych obrotach. Następnie masę jajeczną łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do „suchego patyczka”, co trwa około 40 minut.
Masa:
6–7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej zalewamy 50 ml wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy, by kawa ostygła. Jajka w skorupkach parzymy wrzątkiem i oddzielamy żółtka od białek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy ser mascarpone i ucieramy całość ponownie. Dodajemy zimną kawę i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy tak, by uzyskać jednolitą konsystencję.
Składanie tortu:
Biszkopt przekrawamy na trzy blaty. Pierwszy z nich układamy na paterze i nasączamy wcześniej zaparzoną czarną herbatą z odrobiną cukru. Na całej powierzchni pierwszego blatu rozprowadzamy dżem. Następnie kładziemy kolejny blat, nasączamy go i wykładamy połowę kawowej masy. Wreszcie umieszczamy trzeci blat, nasączamy go również, a na wierzch wykładamy resztę masy. Tort dekorujemy płatkami gorzkiej czekolady.
Poznaj inne przepisy Mlekovity
Zapraszamy również do sieci sklepów MLEKOVITKA oraz do sklepu internetowego, gdzie szybko i wygodnie zamówisz produkty MLEKOVITY z dostawą do domu!