Sylwestrowy tort kawowy dla opornych

Czytaj dalej
Materiał informacyjny

Sylwestrowy tort kawowy dla opornych

Materiał informacyjny

Składniki:

Biszkopt:

Masa:

Inne składniki:

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Jajka rozbić delikatnie i oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy cukier, wsypując go według zasady: jedna łyżka – minuta ubijania. Gdy piana stanie się błyszcząca, dodajemy żółtka i mieszamy całość mikserem, ale przy najniższych obrotach. Następnie masę jajeczną łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do „suchego patyczka”, co trwa około 40 minut.

Masa:

6–7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej zalewamy 50 ml wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy, by kawa ostygła. Jajka w skorupkach parzymy wrzątkiem i oddzielamy żółtka od białek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy ser mascarpone i ucieramy całość ponownie. Dodajemy zimną kawę i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy tak, by uzyskać jednolitą konsystencję.

Składanie tortu:

Biszkopt przekrawamy na trzy blaty. Pierwszy z nich układamy na paterze i nasączamy wcześniej zaparzoną czarną herbatą z odrobiną cukru. Na całej powierzchni pierwszego blatu rozprowadzamy dżem. Następnie kładziemy kolejny blat, nasączamy go i wykładamy połowę kawowej masy. Wreszcie umieszczamy trzeci blat, nasączamy go również, a na wierzch wykładamy resztę masy. Tort dekorujemy płatkami gorzkiej czekolady.

Poznaj inne przepisy Mlekovity

Zapraszamy również do sieci sklepów MLEKOVITKA oraz do sklepu internetowego, gdzie szybko i wygodnie zamówisz produkty MLEKOVITY z dostawą do domu!

Materiał informacyjny

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.